-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...Apiterapia foloseşte, încă din zorii istoriei, produsele stupului, în tratarea anumitor afecţiuni. Beneficiile tratamentelor bazate pe materiile colectate şi preparate de către albine, au trecut din medicina empirică în cea ştiinţifică, care a confirmat valoarea de necontestat al produselor stupului în tratarea unor afecţiuni. Astăzi se pune din ce în ce mai multă bază pe profilaxia (prevenirea) bolilor cu ajutorul produselor apicole, această tendinţă luând numele de apiprofilaxie.

Propolis

Propolisul este farmacia albinelor si in acelasi timp marea speranta a apiterapiei. Desi este cunoscut si folosit de peste 5.000 de ani pentru proprietatile sale conservante, cicatrizante, antiinfectioase, antitumorale, etc., natura lui este si astazi invaluita in mister. Exista peste 20 de actiuni farmacologice si peste 200 de substante deja semnalate in acest mare necunoscut, propolisul.

 

 

Share on facebook

Pastura

Polenul proaspăt (crud), în stup, prin activitatea albinelor prelucrătoare, este transformat în păstură. Transformarea are loc în urma unor procese care constau din:
- Impregnarea cu acid lactic, substanţă care este sintetizată de către bacteriile lactice din guşa albinelor prelucrătoare, având rolul de a împiedica dezvoltarea microorganismelor dăunătoare;

 

Share on facebook

Polenul

Polenul la plante se prezintă ca o pulbere fină cuprinzând grăunciori foarte mici, care nu pot fi văzuţi cu ochiul liber. Din punct de vedere fiziologic, polenul reprezintă partea reproducătoare masculină, care se formează pe anterele staminelor unei flori, semănând - doar ca funcţie reproductivă, cu spermatozoidul regnului animal. Polenul ajunge pe organul feminin al florii, mai precis pe stigmatul pistilului, purtat de vânt sau prin vectori.

 

Share on facebook

Mierea de mana

Plantele posedă glande nectarifere atât interiorul florilor, cât şi pe alte organe vegetale (frunze, ramuri, peţiol, scoarţă, etc.). Glandele care produc nectar la nivelul florii sunt situate de obicei la baza ovarului (vezi gineceul) sau a petalelor, numindu-se glande nectarifere interflorale, iar cele aflate altundeva decât în floare, se numesc glande nectarifere extraflorale.

 

Share on facebook

Mierea de flori


Mierea de albine, rezultă din nectarul florilor, prin adăugarea unor secreţii glandulare Pentru a elabora 1 kg de miere, albinele trebuie să viziteze între 2 şi 7 milioane de flori. Mierea rezultă din siropul aromat colectat din glandele nectarifere ale florilor, materie primă, care suferă transformări sub acţiunea enzimelor din guşa şi din intestinul albinei.

Share on facebook

Din aceeasi categorie