-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...

Sa facem cunostinta cu hirudomedicinalis

Imprimare

Share

Lipitorile fac parte din familia Philum Annelida (viermi inelati). Acesta increngatura, cuprinde animale cu corpul impartit in segmente sau metamere, dispuse liniar, separate in interiorul corpului,prin pereti transversali sau disepimente. Se cunosc 8700 de specii, din care majoritatea traiesc in mare, dar si in ape dulci si pe uscat.

Hirudo medicinalis are lungimea 85-110mm. Coloratia si modelele de pe corp sunt variabile, dar nu lipsesc dungile intrerupte pe toata lungimea corpului, avand deseori culoarea rosie sau verde. Se deplaseaza si pe uscat si in apa. Are innotul serpuit. Au doua ventuze, una bucala si una anala. Lipitoarea este un animal hermafrodit. Depune un cocon membranos pe marginea apelor in pamant, sau printre plante, din care ies puii dupa circa 15-30 de zile. Acestea se hranesc cu sangele broastelor la inceput, iar la maturitate, cand pot musca pielea tare a mamiferelor, se hranesc cu sangele acestora.Au cinci perechi de ochi, dispusi in jurul gurii si 32 de pachete de nervi, care ii tin loc de creier. Hirudo medicinalis are mai multe perechi de testicule, dar o singura pereche de ovare. Maxilarul este format din 3 randuri de dinti, a cate 100 de bucati (300 buc. total), si este in forma de trefla (Y).

Habitat- toata Europa, Africa de nord, vestul Asiei.

Au fost folosite intens de cel putin 2500 de ani. Cea mai veche atestare , a folosirii lipitorilor in scop terapeutic, dateaza de acum 2500 de ani si este o pictura, de pe peretii interiori ai unei piramide egiptene.

In 1991, sa descoperit, ca in timp ce se afla pe corpul nostru, lipitoarea genereaza ultrasunete( de la 40, la 250 kHz).
Cand se hraneste, poate consuma intre 10- 15 ml de sange si isi poate mari volumul de 8-11 ori. Dupa o masa buna, poate rezista si 6 luni fara mancare.
Lipitorile traiesc in simbioza cu AEROMONAS HIDROFILA. Aceasta bacterie se gaseste in orice lipitoare sanatoasa si ajuta la pastrarea sangelui proaspat in intestin. Fara enzimele secretate de aceasta bacterie, lipitoarea nu s-ar putea hrani. Aeromonas ne ajuta foarte mult si pe noi oamenii, fiind un antibiotic natural, care distruge stafilococul auriu.
Trebue sa vedem si ce o ameninta pe aceasta faptura. In primul rand este atacata de mamiferele de apa-bizamu,vidra, sobolanul de apa, dar si de pesti-somn, crap. Dar cel mai mare dusman al lipitorii este omul. Prin restrangerea habitatului natural si prin poluarea apelor in care acestea traiesc, hirudo medicinalis a ajuns in pragul disparitiei pe plan mondial. Se stie ca Franta si Anglia aproape ca nu mai au lipitori in mediul natural. In Romania astazi, mai putem gasi lipitori in stare salbateca. Hirudo medicinalis este foarte sensibila la poluare.Delta Dunarii este un mare rezervor natural de lipitori, dar daca vom continua sa o poluam, lipitoarea medicinala ar putea disparea. 

 

Share on facebook

Comentarii  

 
0 #1 profile 01-11-2018 13:13
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează