-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...Apiterapia foloseşte, încă din zorii istoriei, produsele stupului, în tratarea anumitor afecţiuni. Beneficiile tratamentelor bazate pe materiile colectate şi preparate de către albine, au trecut din medicina empirică în cea ştiinţifică, care a confirmat valoarea de necontestat al produselor stupului în tratarea unor afecţiuni. Astăzi se pune din ce în ce mai multă bază pe profilaxia (prevenirea) bolilor cu ajutorul produselor apicole, această tendinţă luând numele de apiprofilaxie.

Polenul

Share

Polenul la plante se prezintă ca o pulbere fină cuprinzând grăunciori foarte mici, care nu pot fi văzuţi cu ochiul liber. Din punct de vedere fiziologic, polenul reprezintă partea reproducătoare masculină, care se formează pe anterele staminelor unei flori, semănând - doar ca funcţie reproductivă, cu spermatozoidul regnului animal. Polenul ajunge pe organul feminin al florii, mai precis pe stigmatul pistilului, purtat de vânt sau prin vectori.

 

Polenul care se răspândeşte cu ajutorul vântului, aşa cum este acela de plop sau de salcie, poartă numele de polen anemofil. Tipul anemofil de polen este responsabil de apariţia majorităţii alergiilor, numite "febră" sau "guturai" de "fân". Polenul care se transmite prin vectori, de obicei prin insecte, poartă numele de polen entomofil. Acest polen, doar în mod excepţional este responsabil de apariţia alergiilor, ba mai mult, el se comportă ca desensibilizant al reacţiilor alergice provocate de tipul anemofil (mai multe despre polenul anemofil şi entomofil).

Albinele recoltează exclusiv polen entomofil. Aceasta, se prezintă sub forma unor "ghemotoace", ceea ce reprezintă mari aglomerări de grăuncioare (peste 300.000 la un singur transport). După recoltare, acest material valoros, este transportat la stup în coşuleţele de la picioarele posterioare ale albinelor. 
Pentru albine, polenul are un rol deosebit de important, ajutând la supravieţuirea şi dezvoltarea insectelor, prin faptul că reprezintă unul din alimentele de bază ale întregului stup, fiind cu totul indispensabil puietului..
Apicultorii, recoltează polenul strâns de albine cu ajutorul unor instrumente numite "colectoare de polen". După colectarea efectuată de către stupari, polenul se uscă, devenind un produs apiterapeutic deosebit de apreciat. Produsul uscat se prezintă sub formă de granule.  
Faţă de miere, în polen se regăsesc multe substanţe azotate (proteine, amine, aminoacizi, acizi nucleici, etc.), ceea ce îi creşte cu mult valoarea nutriţională. Polenul conţine toţi aminoacizii esenţiali, fiind un supliment de proteine complete.

Share on facebook

Comentarii  

 
0 #1 profile 31-10-2018 20:37
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Din aceeasi categorie