-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...Apiterapia foloseşte, încă din zorii istoriei, produsele stupului, în tratarea anumitor afecţiuni. Beneficiile tratamentelor bazate pe materiile colectate şi preparate de către albine, au trecut din medicina empirică în cea ştiinţifică, care a confirmat valoarea de necontestat al produselor stupului în tratarea unor afecţiuni. Astăzi se pune din ce în ce mai multă bază pe profilaxia (prevenirea) bolilor cu ajutorul produselor apicole, această tendinţă luând numele de apiprofilaxie.

Mierea de flori

Share


Mierea de albine, rezultă din nectarul florilor, prin adăugarea unor secreţii glandulare Pentru a elabora 1 kg de miere, albinele trebuie să viziteze între 2 şi 7 milioane de flori. Mierea rezultă din siropul aromat colectat din glandele nectarifere ale florilor, materie primă, care suferă transformări sub acţiunea enzimelor din guşa şi din intestinul albinei.

Principala enzimă prezentă în mierea de albine, este inverseaza, care scindează molecula de zaharoză (diglucidă din rândul ozidelor), în componentele sale; glucoza şi fructoza. Astfel, mierea reprezintă un amestec fizic, aproape echidistant de glucoză şi fructoză. Atunci când invereaza se epuizează, mierea se zahariseşte (cristalizează), devenind mai puţin dietetică. În cazul mierii naturale, cristalizarea depinde de raportul dintre glucoză şi fructoză. Atunci când nectarul florilor conţine mai multă glucoză, aşa cum se întâmplă în cazul florilor brassicaeaelor (rapiţa, hodolean, stupitul cucului, etc.),  mierea cristalizează mai repede. Mierea recoltată din florile unor specii la care nectarul conţine mai multă fructoză, aşa cum este salcâmul, cristalizează greu.
Mierea nenaturală (artificială), obţinută din zahăr invertit, nu cristalizează, în timp ce mierea naturală, prin faptul că se zahariseşte, poate fi o garanţie a naturaleţei produsului. Însă prin faptul că şi-a pierdut invertaza, dar şi ca o consecinţă a conţinutului ridicat de zaharoză, acest produs cristalizat, este în mai mică măsură benefic organismului, dar oricum, cu mult mai sănătos decât zahărul rafinat.
Pentru a-şi recăpăta consistenţa lichidă, mierea cristalizată se poate introduce în baia de apă (bain marin), la 40 oC. Prin faptul că fructoza este foarte higroscopică, produsul cristalizat va extrage apa din aer, revenind la starea lichidă.
Mierea naturală, pe lângă invertază, conţine, în mod obligatoriu şi enzima amilaza, care catalizează reacţia de scindare a amidonului, în componente glucidice cu structura mai simplă, denumite dextrine.
Pe lângă aceşti fermenţi, mierea de flori şi mierea de mană, conţin, după cum se poate vedea mai jos, diferite alte substanţe, care le conferă proprietăţi dietetice şi curative.

Share on facebook

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Din aceeasi categorie