-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...

Share

 

Nu sariti peste micul dejun.
Orarul fix al meselor va ajuta .
La cina folositi doar fructe sau evitati total masa de seara

Ce este foarte important:
1. Trebuie sa acordam mai multa atentie orelor la care servim masa, este foarte important deoarece digestia dureaza in medie 5 ore. De urmat ar fi in cazul in care mancam la ora 7:00 masa de prinz ar trebui servita la ora 13:30 .
2. La fel de important este ca intre mese sa nu mancam nimic , apa vom putea bea la
cel putin 2 ore dupa masa si nu in timpul meselor.

Materialul are la bază ghidul alimentaţiei raţionale elaborat de USDA şi USDHHS . Piramida a fost adaptată, fiind incluse precizări pentru a obţine eficienţă maximă în dobândirea sau păstrarea sănătăţii. (Dr. Ionel Bratu)

 


Dupa cum spune Dr. Ionel Bratu Medic Specialist Cardiolog , trebuie sa respectam urmatoarele:


Mese principale: 1 - 2 portii de paine, paste, orez, cereale, de preferat integrale.
1 - 2 portii de legume ,1 - 2 portii de fructe

Consum zilnic: 2 - 3 portii de lapte si produse derivate care au un continut redus de grasimi
3 - 4 portii de ulei de masline
1 - 2 portii de masline si seminte, ceapa, usturoi.

Consum saptamanal: 1 - 2 portii de carne de pui
2 portii de peste, crustacee si moluste,
2 - 4 oua, 2 portii de legume,1 portie de salamuri
2 portii de dulciuri

CEREALE :

Cerealele integrale (ne-rafinate) reprezintă baza alimentaţiei umane. Evitaţi dietele ce recomandă reducerea consumului de alimente din această clasă. Cercetări recente au infirmat mitul popular că „pâinea îngraşă”... Dimpotrivă, dietele moderne includ consumul de cereale ca strategie importantă pentru scăderea în greutate şi controlul glicemiei în diabetul zaharat. Preferaţi categoria I.

Categoria I
pâine integrală (neagră, graham, secară) – o porţie = o felie
fulgi de cereale hidratate
orez integral fiert, paste integrale fierte. – o porţie = ½ cană
Categoria II (porţiile sunt aceleaşi)
Cereale rafinate (pâine şi specialităţi din făină albă, paste rafinate, orez decorticat)

 

FRUCTE:

Consumaţi o varietate cât mai mare de fructe, de preferinţă din categoria I (proaspete sau deshidratate).
Evitaţi categoria III (conţinut redus de fibre).
NU consumaţi fructe sau suc între mese, ci NUMAI la masă. Între mese consumaţi doar apă simplă, din belşug (după trecerea celor 90-120 minute necesare fazei iniţiale a digestiei gastrice).

Categoria I
fructe de mărime medie (măr, pară) – o porţie = un fruct
fructe de mărime mică (cireşe, vişine, struguri) – o porţie = ½ cană
fructe uscate (stafide, caise deshidratate, etc) – o porţie = ¼ cană
Categoria II
compot, gem sau marmeladă – o porţie = ½ cană
Categoria III
nectar, suc de fructe. – o porţie = ½ cană


LEGUME, ZARZAVATURI RĂDĂCINOASE:

Consumaţi o varietate cât mai mare de legume, zarzavaturi, rădăcinoase. Se pot consuma proaspete sau preparate termic. Culoarea vie (verde închis, portocaliu, roşu) pare să fie un indicator al bogăţiei în vitamine şi substanţe benefice.
Pentru persoanele cu probleme digestive se recomandă evitarea combinaţiilor de genul legume–fructe, legume–dulciuri.

Categoria I
legume de mărime medie (roşie, vânătă, cartof, castravete, morcov, ţelină) – o porţie = o legumă
legume/zarzavaturi tocate (salată, lăptuci, varză) – o porţie = ½ cană
Categoria II
sucuri de legume (varză, morcovi) – o porţi


SURSE DE PROTEINE:

Proteinele au roluri importante în organism, fiind în primul rând „cărămizi”, dar având şi alte funcţii importante. Sursele vegetale de proteine (categoria I) sunt net superioare celor de animale, deoarece nu conţin colesterol, au grăsimi polinesaturate şi fibre din abundenţă. În plus, proteinele vegetale protejează rinichii.
Atenţie! Un gălbenuş conţine 220mg colesterol. Nu depăşiţi 3-4 ouă pe săptămână.
Categoria III se poate exclude complet din alimentaţie.

Categoria I
- Leguminoasele (soia, fasole, mazăre, linte, năut) o porţie – ½ cană leguminoase fierte
- oleaginoase (nuci, alune de pădure, migdale, fistic, caju, seminţe de floarea soarelui, bostan) o porţie = 30 grame
Categoria II
- ouă:          ½ porţie – un ou
- arahide:         o porţie = 30 grame
Categoria III
- carne (pasăre, peşte, etc.)   o porţie = 60g

SURSE DE CALCIU:

Cele mai bune surse de calciu sunt cele vegetale (categoria I): seminţele de susan, soia, fasolea, napii, guliile. Multe alimente din comerţ (cereale, lapte de soia, etc.) sunt fortifiate cu calciu.
Este bine să vă asiguraţi că laptele provine de la animale sănătoase. Preparaţi termic toate produsele animale.
Categoria III se poate exclude complet din alimentaţie.

Categoria I
lapte vegetal (de soia, migdale, orez, caju) o porţie = o cană
tofu (brânză de soia)  o porţie = 45g
Categoria II
lapte     o porţie = o cană
Categoria III
brânză (diverse sortimente), caşcaval o porţie = 45g

 

GRASIMI, ULEIURI, DULCIURI

Folosiţi cantităţi mici de uleiuri vegetale (floarea soarelui, măsline, etc.) - nu depăşiţi 7 linguriţe/zi.
Excludeţi grăsimile de provenienţă animală (untură, slănină, seu, unt) şi cele hidrogenate (margarina).
Folosiţi cantităţi mici de zahăr/miere. Nu consumaţi combinaţii lapte-zahăr sau ouă-zahăr.

DACA NU ATI INTELES MARE LUCRU VEDETI AICI IN ALTA FORMA

Share on facebook

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează