-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...

Share

Deficienta de vitamina D este mai frecvent ca oricând, mulți experți afirma ca deficitul acesteia poate duce la o mare varietate de probleme de sănătate, inclusiv depresia.l Forma activa a vitaminei D este produsa de organismul uman prin expunerea la soare ; De asemenea, se gaseste in anumite alimente, inclusiv anumite tipuri de pește, gălbenușuri de ou, produse lactate și și cereale fortificate. Anumite personae , cei cu expunere scazuta la soare sau diete, pot fi mai vulnerabile la deficit de vitamina D. Nivelurile scazute de vitamina D au fost asociate cu un spectru de probleme de sănătate, mai multe studii au aratat ca deficitul vitaminei D este asociata cu depresia.

 

 

Care sunt semnele si simptomele deficitului  vitaminei D?

Ultimile cercetari de la Universitatea de Stat din Oregon au aratat o legatura intre un nivel scazut de vitamina D si depresie la femeile tinere sanatoase. Cercetatorii au recrutat 185 de studenti de sex feminin cu varste intre 18 si 25 de ani . S-a masurat nivelul Vitaminei D3 si dupa  timp de cinci săptămâni a fost înregistrată o scadere a Vitaminei D3 (<30 ng / ml) la 42% dintre femei de la momentul initial. Dupa sezon, IMC, rasa / etnie, dieta, si exercitii fizice, cercetatorii au descoperit niveluri de vitamina D3 scazute la cei care au acuzat simptome depresive semnificative.

O meta-analiza recenta a studiilor randomizate controlate (SCR) au încercat să determine dacă exista o legatura intre vitamina D si depresie. In acest studiu, autorii au analizat datele de la noua studii cu un total de 4923 participanți, în care suplimentarea cu vitamina D a fost utilizata pentru tratarea depresiei. Nu a fost observata nici o reducere semnificativa a depresiei dupa suplimentarea cu vitamina D. Insa s-a constatat o imbunatatire a sanatatii si o imunitate crescuta la cei care au avut  niveluri scazute.

Există dovezi substanțiale a lega deficit de vitamina D, cu diverse probleme de sanatate. Deși nu pare a fi suficiente date pentru a sprijini screening-ul pentru deficit de vitamina D în populația generală, există un consens asupra faptului că anumite populații cu risc crescut de deficit de vitamina D ar trebui sa fie testati.

Aceasta categorie  include femeile care sunt gravide sau intenționează.  Vitamina D este importantă pentru sănătatea mintală a mamei nu numai.

DCR Kerr, Psihiatrie de cercetare 2015. Gowda U, Mutowo MP, Smith BJ, Wluka AE, Renzaho AM.  Meta-analiza a studiilor randomizate controlate. Nutrition. 2015 , 31 (3): 421-429. Vitamina D: Fișa de informații (NIH)

 

Share on facebook

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează