-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...

Share

Reteta 1. DRETE :
decoct din 100 g planta uscata sau 200 g planta proaspati la un litru de apa ; se fierbe 10-15 minute la un foc domol; se da la o parte de pe foc si se acopera vasul 20 de minute ; se strecoara ; se fac spalaturi pe cap sau si tamponeaza radacina parului. Procedeul se aplica In cosmetica populara pentn stimularea cresterii parului si oprirea caderii lui.Reteta 2. IARBA MARE :
decoct, din 8 linguri radacina uscata si maruntita la un litru de apa ; se fierb 15-20 minute ; se acopera si se lasa 30 de minute la racit; se strecoara ; se spala parul o data pe saptamana. Impiedica caderea parului si stimuleaza cresterea lui.

Reteta 3. IENUPAR:
a) tinctura din 10 g globule uscate la 100 ml alcool concentrat (90°); glabulele se introduc intr-o sticla si se toarna alcoolul; se astupa si se lasa 10 zile la macerat, agitandu-se din cand In cand pentru unifor­mizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului;

b) macerat in 5 litri de apa rece, a 5 linguri glabule de ienupar, 5 linguri flori uscate si maruntite de coada soricelului, 5 linguri flori de rozmarin; se lasa timp de 24-48 de ore ; se strecoara; cu solutia obtinuta se frictioneaza usor radacina parului de pe cap. In ambele cazuri tratamentul In­tareste radacina parului si previne caderea lui.

Reteta 4. LEVANTICA :
tinctura din un pumn flori proaspete la un litru de alcool de 70° ; se lasa la temperatura camerei 14-15 zile ; din cand In cand sticla se agita pentru uniformizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se maseaza usor radacina firelor de par folosindu-se un tampon de vata.

Reteta 5. MAGHIRAN :
infuzie din 20 g frunze, flori si tulpini uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa 40 de minute ; se strecoara ; se spala parul cu apa si sapun, apoi se freaca pielea capului cu solutia obtinuta. Revitalizeaza parul.

Reteta 6. MASLIN :
uleiul de maslin este folosit la frictionarea usoara a pielii capului timp de 10 zile. Procedeul se aplica seara. In timpul noptii capul se acopera cu o basma sau cu un fes. Efect bun contra caderii parului.

Reteta 7. MESTEACAN :
a) infuzie din 2-3 linguri de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30-40 de minute ; se strecoara si se frictioneaza puternic pielea capului; dupa uscarea parului se aplica la radacina un periat de 5 minute, de doua ori pe zi;

b) seva mesteacanului este folosita la ungerea capului pentru cresterea parului. Efect tonifiant.

Reteta 8. MUTATOARE :
alifie pregatita din parti egale radacina rasa si untura proaspata; se amesteca bine ; se unge bine radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Combate chelia (alopecia, calvitia).

Reteta 9. NASTRUREL:
a) infuzie din un pumn planta proaspata taiata marunt peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa acoperita 40 de minute ; se strecoara si se toarna in apa de limpezit parul dupa spalare ;

b) suc proaspat, obtinut din planta ; se foloseste sub forma de frictiune In fiecare seara. In ambele cazuri se previne caderea parului.

Reteta 10. NUC :
infuzie din 50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 20-25 de minute ; se strecoara. Cu solutia obtinuta se uda bine parul, dupa ce in prealabil a fost spalat cu sapun si limpezit, intareste radacina firului de par, stimuleaza regenerarea lui si capata reflexe brune.

Reteta 11. PEDICUTA :
a) tinctura din doua linguri planta uscata si marun­tita la 200 ml alcool alb; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se lasa 10 zile la macerat, timp In care sticla se agita din cand In cand pentru unift mizarea concentratiei; cu solutia obtinuta se fac tamponari cu vata la radaci parului;

b) decoct din o mana de pedicuta verde sau uscata maruntita la un litru apa ; se fierb 15-20 de minute la foc moderat; se lasa sa se raceasca pana la cald si se spala capul de mai multe ori In cursul saptamanii. Stimuleaza cresterea parului.

Reteta 12. ROSTOPASCA :
decoct si alifie ; alifia se prepara din 6 g suc planta, sapun alb si unguent camforat; infuzie din 10 g planta uscata si marunt peste care se toarna un litru de apa clocotita; se acopera si se lasa 12 ore ; strecoara si se poate folosi. Tratamentul consta In tunderea parului. Se spala bi capul cu apa calda si sapun si se sterge cu un prosop; se pun timp de 6-8 mim comprese cu solutia obtinuta prin infuzie si apoi se aplica alifia dupa care frictioneaza bine. Combate chelia.

Reteta 13. ROZMARIN :
infuzie din 50 g frunze peste care se toarna 500 apa clocotita ; se acopera si se lasa 25-30 de minute ; se strecoara si se spala caj fara a folosi sapunul. Combate matreata si stimuleaza cresterea parului.

Reteta 14. SALVIE :
a) tinctura din frunze uscate, In 10 ori aceeasi cantit de alcool de 60-70° ; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se Iasa macerat 10-15 zile, timp In care se agita de mai multe ori pentru uniformizai concentratiei; se fac frectii pe pielea capului ;

b) infuzie din 5 g frunze uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se acopera 20 de minute ; se strecoi si se fac frectii dupa care se aplica comprese. Impiedica caderea parului Intareste radacina.

Reteta 15. SPORICI :
decoct din 1-2 linguri de planta maruntita la o cana apa (250 ml) ; se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se acopera 15-20 minute ; se strecoara si se spala capul, cu masarea usoara a pielii. Comb instalarea cheliei.

Reteta 16. STEJAR :
decoct din 4 lingurite cu pulbere de scoarta la o cana apa (250 ml); se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se lasa la racit pana caldut; se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Decoctul poate fi folosit si la spalarea capului de doua ori pe saptamana. Previne cade parului.

Reteta 17. STRAJNIC :
infuzie din 10 g planta peste care se toarna 100 apa clocotita; se lasa vasul acoperit 25-30 de minute; se strecoara si se frictiuni pe intreaga piele a capului. Previne caderea parului.

Reteta 18. TEI ARGINTIU :
tinctura din 10 g flori peste care se toa 100 ml alcool de 70° ; se lasa la macerat 10 zile. Sticla se agita zilnic pen uniformizarea concentratiei. Se strecoara Intr-o sticla Inchisa la culoare si astupa cu dop. Cu tinctura obtinuta se freaca radacina parului cu un tampon vata. Stimuleaza cresterea parului. In acest scop pot fi folosite si florile de pucios, si tei cu frunza mare.

Reteta 19. TINTAURA :
decoct din 50-60 g pulbere planta sau planta uscata maruntita la un litru de apa ; se fierb 30 de minute ; se lasa la racit pana la cald se strecoara si se fac bai locale, masand usor radacina firelor de par. Combate seboreea si regenereaza parul.

Reteta 20. URZICA:
a) infuzie din 40-50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa vasul acoperit 30 de minute ; se strecoara si se face baie la cap ;

b) decoct din 250 g radacini, tulpini si frunze la 5 litri de apa ; se lasa la fiert 30 de minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara ; se clateste bine parul cu masaj usor de piele, dupa ce el a fost spalat cu apa calda si sapun ;

c) infuzie din 6 litri dintr-un amestec de parti egale frunze de urzica, radacini de brusture, frunze de mesteacan, flori de lavanda, conuri de hamei, peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se mai clocoteste totul 1-2 minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara si se spala capul masand bine pielea ;

d) tinctura din 10 g frunze uscate si maruntite la 300 g alcool de 70° ; se introduc Intr-o sticla care se astupa cu dop ; se lasa 15 zile la soare sau iarna se tine In casa la caldura ; se agita din cand In cand pentru uniformizarea concentratiei; se strecoara In sticle Inchise la culoare ; din acest extract se pun 3-4 linguri la o cana cu apa calduta (250 ml) si se maseaza radacina parului. Tonifiaza parul, combate matreata, seboreea, previne alopecia (chelia).

Share on facebook

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează