-> Change language

Newslatter

Pe acest site ...

Trei-frati-patati

Share

Trei-frati-patati este o planta care creste prin locuri cultivate, pe langa marginea padurilor si in finete umede. Popular, aceasta planta se mai numeste si panselute-de-camp, albastrele, barba-imparatului, catifelute, carligei-patati, gusa-gainii, micsunele, piciorul-caprei, tamaioara-salbatica si toporas.

Se foloseste planta intreaga inflorita fara radacina - Herba Violae tricoloris - care contine saponine, un alcaloid (violina), un derivat flavonic (rutina), compusi salicilici, vitaminele A si C, tanin etc.

Datorita rutinei si saponinelor, infuzia obtinuta din aceasta planta are proprietati diuretice si depurative (curata sangele), intrebuintandu-se mai ales in eczeme, urticarii, cosuri, furunculoze etc. In tuse si bronsita, saponinele aflate in planta, dar mai ales in radacina, ajuta la fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice.

Ceaiul se prepara, prin infuzie, dintr-o lingurita de planta maruntita la o ceasca de apa. Se beau doua-trei ceaiuri indulcite si caldute pe zi. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de planta la 200 g apa, din care se ia la 3-4 ore o lingura.

Planta intra in compozitia ceaiurilor depurativ si pectoral.

Share on facebook

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Din aceeasi categorie